ازواردات محصولات کشاورزی درفصل برداشت محصول داخلی وچندین برابر نیاز کشور بگیرید تا جلوگیری از صادرات در زمان وفور یک محصول و البته اینها جدای از دلال بازیهایی است که باعث میشود قیمت میوه از مزرعه تا فروشگاهها بیش از 5000تومان گران شود .
این همه درحالی است که برخی بر این باورند که نه تنها دردولت نهم ودهم مدیران این بخش از ضعیف ترین اعضای کابینه بودند که اکنون و دردولت اعتدال نیز گزینه های سیاسی و یا حداقل سیاسی کار بر این مناصب اقتصادی و تخصصی تکیه زده اند.
***مدیریت سیاسی غالب بر اقتصاد مقاومتی
درعین حال دراقتصاد مقاومتی که مدنظر مقام معظم رهبری است وباید نه تنها دردستور کار که سرلوحه تمام فعالیتهای اقتصادی قرارگیرد بخش کشاورزی بعنوان یکی از مهمترین بخشها است که میتوان با اتکا به توان داخلی به بازارهای دنیا راه یافت.
دراین خصوص یک عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس با تاکید بر اینکه مدیران سیاسی در بخش کشاورزی کارایی ندارند،گفت: درحالی که قرار بود کشاورزی محور استقلال و خودکفایی کشور در راس اقتصاد مقاومتی باشدبه دلیل ضعف مدیریت،فاصله بخش کشاورزی از اصول اقتصاد مقاومتی روز به روز بیشتر می شود.
شکرخدا موسوی با انتقاد از مدیریت ضعیف بخش کشاورزی ورشد معضلات پیش روی تولیدکنندگان و بهره برداران این بخش، گفت: در حالی که قرار بود بخش کشاورزی به عنوان محوراستقلال کشور در راس سیاستهای اقتصاد مقاومتی قرار گیرد به علت نبود مدیریت صحیح فاصله این بخش از اصول اقتصاد مقاومتی درحال افزایش است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی افزود: متاسفانه مدیریت حاکم در بخش کشاورزی اصلا توجهی نسبت به مشکلات و مسایل دامداران و کشاورزان و کلیه فعالان این بخش ندارد و تعداد زیادی از واحدهای تولیدی در معرض تعطیلی قرار دارند.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس تصریح کرد: وضعیت نابسامان دامداران اصلا غیر قابل قبول نیست و صنعت دامداری خسارات و آسیب های بسیاری دیده است، مسئولان بخش کشاورزی توجهی به دامداری مکانیزه وسنتی ندارند و این صنعت درورطه نابودی قرار گرفته است.
این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: نحوه نامناسب خرید محصولات کشاورزی و واردات بی رویه کالاهای کشاورزی و نبود حمایت لازم از کشاورزان ناامیدی و یاس را دراین قشر زحمت کش به اوج رسانده است و باید وزارت جهاد کشاورزی هرچه زودتر برای اصلاح این وضعیت اقدامات لازم وعملیاتی را در پیش گیرد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس با انتقاد از سیاسی شدن مدیریت بخش کشاورزی بر ضرورت بکارگیری مدیران غیر سیاسی برای ساماندهای این بخش تاکید کرد وگفت: مدیرسیاسی به درد بخش کشاورزی نمی خورد ودر بخش کشاورزی باید مدیرانی از جنس این بخش بکارگرفته شوند.
وی افزود: درحال حاضربسیاری از استانهای کشوراز ضعف مدیریتی دربخش کشاورزی رنج می برند و این سوء مدیریت ها کشاورزی درروستاها درمعرض نابودی قرارداده است.
موسوی به مشکلات حوزه شیلات و آبزیان نیز اشاره کرد و گفت: مجتمع های بزرگ پرورش آبزیان که با میلیاردها تومان هزینه راه اندازی شدند به علت برخی واسطه گری ها و کارهایی از این قبیل در اختیارعده ای خاص قرار گرفته و دست به دست شده و بهره وری خاصی ندارند.
وی تصریح کرد: مدیریت بر حوزه شیلات و آبزیان هم مثل مدیریت بربخشهای دامداری و گلخانه ها وسایر بخشها ضربه پذیر است و اگرماهیگیران سنتی دست به کار نباشند نمی توان به برداشت ازاین مجتمع های پرورش آبزیان خلیلی امیدوار بود.
***وزیر برنامه ندارد
نماینده مردم اراک، کمیجان وخنداب در مجلس با انتقاد از بی توجهی وزارت جهادکشاورزی نسبت به مشکلات کشاورزان ودامداران، گفت: وزیر جهادکشاورزی برنامه مشخصی برای بخش کشاورزی ندارد و نبود نظارتهای لازم از سوی این وزارتخانه خسارتهای جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
محمدحسن آصفری در گفت و گو با خانه ملت با انتقاد از وضعیت نامطلوب بخش کشاورزی و عدم توجه و نظارت وازرت جهادکشاورزی بر این بخش، گفت: واقعیت امر این است که وزارت جهاد کشاورزی هیچ برنامهای برای مسائل حوزه کشاورزی ندارد و نظارت خاصی برای اطلاع از مشکلات کشاورزان و تلاش برای حل آنها از سوی این وزارتخانه انجام نمی گیرد.
نماینده مردم اراک، کمیجان وخنداب در مجلس شورای اسلامی در تشریح دغدغه ها و مشکلات پیش روی بهره برداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی، افزود: در حال حاضردامداران با کمترین قیمت، دامهای خود را وارد کشتارگاهها میکنند و از سوی دیگر به علت نبود نظارت مسئولان و دستگاه های ذی ربط کشتارگاهها گوشت تولیدی را با بالاترین قیمت در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با هشدار نسبت به این وضعیت نگران کننده، تصریح کرد: اگر این روند نامناسب ادامه یابد باید سال آینده به فکر واردات دام از کشورهای دیگر باشیم چرا که در حال حاضر دامداران به خاطر اینکه توانایی پرداخت هزینه های بالای نگهداری و پرورش دام را ندارند دامهای چند ماهه و کوچک را هم راهی کشتارگاه می کنند.
آصفری گفت: دامداری که یکی از مشاغل اصلی و منبع درآمد خانوارهای روستایی است درحال حاضر به علت بالا بودن قیمت علوفه و نهادههای دامی روبه تعطیلی است و بسیاری از واحدهای تولیدی کشور به علت نداشتن توجیه اقتصادی لازم غیرفعال شده اند.
این نماینده مردم در مجلس نهم در خصوص مشکلات حوزه شیر و فراوردههای لبنی، نیز گفت: در این حوزه نظارت و رسیدگی لازم وجود ندارد و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی این بخش برنامه ای برای بهبود صنایع فعال در این حوزه ندارد.
این نماینده مردم در مجلس نهم با یادآوری اینکه استان مرکزی یکی از نقاط تولید کشمش در کشور است، گفت: بهره برداران این محصول نیز امروز شرایط خوبیندارند چرا که دلالان در سایه بی توجهی دولت و نبود اهرم های نظارتی حاصل دست رنج کشاورزان را با خرید کشمش با قیمت مفت و ناچیز غارت و در سردخانهها نگهداری کرده و مدتی بعد به چند برابر قیمت به بازار عرضه میکنند.
آصفری با انتقاد ازکیفیت نامطلوب گندم تولید داخل، ادامه داد: گندمهای تولید داخل به علت عدم ارائه آموزشهای ترویجی لازم و نبود نظارتهای کافی از سوی وزارتخانه و سازمانهای مربوطه اکثریت با سن زدگی و مشکلاتی از این دست مواجه هستند.
وی با بیان اینکه عریض و طویل کردن ساختمانها و امکانات دغدغه مردم نیست،افزود: دغدغه مردم این است که متولیان امر، بر مشکلات حوزه کشاورزی نظارت داشته و برای حل این مشکلات چاره ای بیاندیشند.
این نماینده مردم در مجلس با هشدار نسبت به مصرف بیش از حد کودها و سموم شیمیایی در مزارع و باغات ، گفت: علاوه بر اینکه گرانی کود و سموم یکی از مشکلات کشاورزان است و وزیر جهاد کشاورزی هیچ پاسخ قانع کنندهای دراین خصوص ندارد توزیع بی اندازه و مصرف غیر استاندارد این سموم مشکل دیگر تولیدکنندگان بخش کشاورزی است.
آصفری با یادآوری اینکه نبود نظارت علت اصلی مشکلات متعدد در بخش کشاورزی است، گفت: تاکنون در حوزه کشاورزی گامهای خوبی برداشته نشده و هنوز مشکل آب در بخش کشاورزی بدون چاره باقی مانده است.
نماینده مردم اراک، کمیجان وخنداب در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بیش از 85 درصد آب کشور در بخش کشاورزی هزینه میشود، گفت: با این وجود خروجی متناسبی از بخش کشاورزی بدست نمی آید و وزیر جهاد کشاورزی باید نسبت به این مسائل پاسخگو باشد و در همین راستا طرح سوال از وزیر در مجلس در حال را پیگیری است.
***سیاست های مغایر با اقتصاد مقاومتی
دیگر عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس نیز با انتقاد از اینکه سیاست های وزارت جهادکشاورزی مغایر با اقتصاد مقاومتی است،گفت: باید پیش از آنکه به کشورهای دیگر وابسته تر شویم و واردات افزایش یابد دولت بسته های حمایتی از تولیدکنندگان به خصوص فعالان حوزه کشاورزی را عملیاتی کند.
علی ایرانپور با یادآوری اینکه در شرایط تحریم ها به سر می بریم و از سوی دیگر باید در جهت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی مورد تاکید مقام معظم رهبری گام برداشت، گفت: بخشی از بندهای اقتصاد مقاومتی باید در حوزه کشاورزی ودامپروری ما شکل گرفته و عملیاتی شود و دولت باید نسبت به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشد.
نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی افزود: افزایش تولیدشیر و فراورده های لبنی وگوشت قرمز یکی از این محورهایی است که به تحقق اقتصاد مقاومتی و کاهش وابستگی کمک می کند اما متاسفانه برخی سیاست های اعمال شده به وزارت جهادکشاورزی مغایربا اصول اقتصاد مقاومتی است.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی مجلس تصریح کرد: یکی از نمونه های این سیاست های متناقض با اقتصاد مقاومتی بی توجهی به وضعیت دامداران است و به هیمن علت دامداران دام های مولد خود را به خاطر هزینه های بالای نگهداری دام و تامین نهاده های دامی به سمت کشتارگاه ها می برند.
ایرانپور ادامه داد: این در حالی است که این دام ها می توانند شیرولبنیات و همچنین گوشت قرمز مورد نیاز کشور را تامین کنند و روند فعلی بیان کننده این است که حمایت های لازمی که باید از سوی وزارت جهادکشاورزی و سیاست هایی که باید دولت اتخاذ شود تا به امروز اتفاق نیافتاده است.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس با تاکید بر اینکه باید در این زمینه به دولت و وزارت جهادکشاورزی یک هشدار جدی داد، افزود: دولت باید پیش از اینکه بیشتر به کشورهای دیگر وابسته شویم و واردات گوشت قرمز افزایش یابد، هرچه سریعتر سیاست های حمایتی لازم از تولیدکنندگان بخش کشاورزی به خصوص دامداران را عملیاتی کند.
***بیمهری به کشاورزی در بودجه 94
درعین حال رئیس کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس با اشاره به عدم رضایت نمایندگان مجلس نسبت به سهم بخش کشاورزی در لایحه بودجه سال 94، گفت: با توجه به بحران آب و نقش ویژه بخش کشاورزی در تحقق اقتصاد مقاومتی اعمال یک مجموعه اصلاحات ساختاری در لایحه بودجه سال آینده و افزایش سهم بخش کشاورزی ضروری است.
عباس رجائی در گفت وگو با خانه ملت گفت: نمایندگان مجلس در مجموع از اعتبارات بخش کشاورزی پیشنهاد شده در لایحه بودجه 94 خیلی راضی نیستند و باید بازنگری های لازم در این راستا انجام گیرد.
نماینده مردم اراک،کمیجان و خنداب درمجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر توجه به اقتصاد مقاومتی به عنوان یکی از بحثهای جدی در تصمیم گیری های کلان کشور انتظار می رود دولت به بخش کشاورزی که تمام خانوارهای ایرانی از آن متاثر هستند و با هزینه های کمتری اشتغال پایدار ومولد بوجود می آورد توجه ویژه ای داشته باشد.
رئیس کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس افزود: اگر حوزه کشاورزی از نظر مسایل اشتغال و تولید شکل نگیرد و پایدار نباشد در بحث تحقق اقتصاد مقاومتی با چالشهای متعددی روبه رو خواهیم شد.
وی تصریح کرد: از طرف دیگر با توجه به اینکه همه مسئولان کشور اذعان دارند حوزه آب یکی از چالشهای جدی امروز کشور است که هم محیط زیست کشور از آن متاثر شده و هم بخشهای مختلف تولید و شرب و صنعت از آن آسیب می بینند انتظار ما این بود که عدد و رقم های خوبی برای بخش کشاورزی پیش بینی شود.
رجائی ادامه داد: ما هم شرایط کشور را درک می کنیم اما اعتقاد داریم باید اولویت ها را در نظر داشت و یکی از مهمترین اولویت های امروز کشور بهبود وضعیت بخش کشاورزی و حمایت از کشاورزان است.
وی گفت: بر این اساس باید یک اصلاحات ساختاری در مورد بودجه بخش کشاورزی در سال آینده صورت گیرد.
نظر شما